TDK artırmak mı arttırmak mı?
TDK tarafından belirlenen “increase” kelimesinin doğru yazımı “Erhöheung”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Erhöhen”dir.
Art arda nasıl yazılır TDK?
Sıralı kelimesinin doğru yazımı “sıralı” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Bunu ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Pek çok nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “çok” sözcüğünün doğru yazımı “çok”tur.
Metot nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “metot” kelimesinin doğru yazımı “metod”dur.
Atmış mı altmış mı?
TDK’ya göre altmış mı, altmış mı? TDK’ya göre altmış kelimesinin doğru yazımı “altmış”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
İşbirliği nasıl yazılır?
İşbirliği kelimesi Türkçe’de iki farklı kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşan bir söz öbeğidir. Türk Dil Birliği (TDK) kurallarına göre cümleler ayrı ayrı yazılır. Bu nedenle işbirliği kelimesinin doğru yazımı işbirliğidir. İşbirliği olarak yazmak yanlıştır.
Baş başa nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan indirgemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Baş köşe nasıl yazılır?
Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, orta, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Göz ardı nasıl yazılır?
Bu ifadeyi “ignore” olarak yazmak yanlış kabul edilir. TDK kılavuzu da doğru şeklinin “ignore” olarak yazılması olduğunu belirtir. Bunun nedeni, TDK’ya göre “ignore” kelimesinin iki ayrı kelime olarak yazılmasıdır: “eye” ve “back”.
Yüz yıl nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre “yüzyıl” kelimesinin doğru yazımı bitişik olarak kabul edilir. Yüz yıl olarak ayrı yazılması bir yazım yanlışı olarak kabul edilir. Birçok yılı kapsadığı için anlamını belirtmek için “yüz yıl” olarak ayrı bir yazımı kullanmak ise tam tersine yazım hatalarına yol açar.
Çörek otu nasıl yazılır?
En önemli konulardan biri kelimelerin doğru yazımıdır. TDK’ya göre black cumin kelimesinin doğru bir yazımı vardır. TDK’ya göre black cumin ayrı olarak yazılması gereken bir sözcük türüdür.
Stat mı stad mı?
Bu kelime sıklıkla “stad” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı bir istatistik biçiminde olmalıdır.
TDK fark etmez nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla “önemli değil” şeklinde yanlış yazılır. Şöyle okunmalıdır: Doğru kullanım önemsizdir.
TDK kısaltması nasıl okunur?
Kısaltmalar – Türk Dil Kurumu.
TDK neyi değiştirdi?
Artık ünvan değil, ünvan; Çiğ börek değil, çiğ börek; Türeyiş türeyiş değil. İşte o sözcüklerden bazıları… Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Türkçe Sözlüğü’nün 12. baskısında, kelime, terim, ifade ve anlamlardan oluşan 132.334 sözcük yer alıyor; bunların 82.135’i makalenin başında, 18 bin 133’ü ise makalenin içinde yer alıyor.
Cübbe nasıl yazılır TDK?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak 1983’te TDK Türkçe sözlüğünün 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de kadrosu tarafından kurulan dil derneğinin sözlüğüne göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.