Ardahan neyi ile meşhur?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek yahnisi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Çıldırın neyi meşhur?
Çıldır Gölü – Akçakale Adası Çıldır Gölü balık bakımından da zengindir ve gölde 19 tür balık vardır. Özellikle “sarı balık” yerel halk için önemli bir gelir kaynağıdır ve bu faktörler göz önüne alındığında turizm potansiyeli oldukça yüksektir.
Kars neyi meşhur hediyelik?
Elbette Kars’ta alınabilecek hediyelik eşyalar arasında Kars kaşarı, Çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması da yer alıyor.
Ardahan’dan ne alınır?
Gümüş işlemeciliği açısından gelişmiş olan Ardahan’da, bölgenin motiflerini taşıyan gümüş kemerler, başlıklar ve gümüş takılar oldukça popülerdir. Ardahan’da eşinize veya sevgilinize alabileceğiniz diğer hediyelikler ise dokuma halılar ve Ardahan kilimleridir.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
Ardahanda en çok ne yetişir?
Ardahan, geniş mera alanları ve hayvancılığa elverişli iklimi nedeniyle yoğun olarak hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği yapılan bir ildir.
Ardahanlılar nereli?
Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalanı Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir. Ayrıca bazı Kafkas halkları da vardır.
Ardahanda’da ne var?
Dağları, vadileri, ovaları, platoları ve gölleriyle ziyaretçilerini zengin doğal güzellikleriyle karşılar. Kışların uzun ve sert geçtiği bu dönemde şehri ziyaret ederseniz, şehrin ortasından geçen Kula Nehri ve Çıldır Gölü’nün kış aylarında donduğunu fark edebilirsiniz.
Ardahanda şelale var mı?
Susuz Şelalesi, Kars – Ardahan yolu üzerinde yer alır ve 75 metre yüksekliğinde bir şelaleye sahiptir. Şelalenin yanındaki vadi, 24 farklı kuş türü ve çeşitli yabani hayvanlar için doğal bir yaşam alanı sağlar. Şelale, Susuz-Ardahan karayolu üzerinde yer alır ve bölgenin en yüksek şelalesine sahip şelalesidir.
Çıldır Gölü’nde neler yapılır?
-Buz Diyarında Yürüyüş 123 kilometrekarelik, derinliği 42 metreye kadar ulaşan bir gölün donmuş yüzeyinde yürümek, sanki su üzerinde yürümek gibidir. … -Kızak kayağı. … -Buz balıkçılığı … -Harika fotoğraflar çekebilirsiniz. … -Çıldır Gölü Festivali – Aşıklar Festivali’ne katılabilirsiniz.
Ardahan’da hangi göl var?
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, 123 km2’lik alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü, ikinci büyük gölüdür. Gölün en derin noktası deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olup derinliği 42 metredir.
Kars’ın meşhur hayvanı nedir?
“Karsak” Eski Türkçede 75-80 cm boyunda, beyaz karınlı anlamına gelir. Büyük çöl tilkisinin adıdır. Bu isim Kıpçakların “Karsak” kabilesine, bu hayvanı totemleri olarak benimsedikleri için verilmiştir.
Kars neyle ünlü?
Kars’ta Gezilecek En İyi Yerler Ani antik kenti hakkında tavsiyeleri nasıl seçeceğinizi öğrenin. 811. Tarihi Yerler. … Kafkas Cephesi Savaş Tarihi Müzesi. Askeri Müzeler. … Havariler Müzesi. Tarihi Yerler. … Kars Kalesi. 308. … Ani Katedrali. 103. … Kars Fethiye Camii. Dini Yerler. … Menuçehr Camii. Dini Yerler. … Sarıkamış Kış Turizm Merkezi. 159. Daha fazla makale…
Kağızman ne meşhur?
Memleketimin meşhur UZUN ELMASI 🍏Maşallah🍎☺️ Türkiye’de sadece 1300 metre rakımda yetişen elma, Kars’ın Kağızman ilçesinde yetişiyor. Şeklinden dolayı “uzun elma” olarak anılıyor ve coğrafi işaret tescil belgesi almış, lezzetiyle adından söz ettiriyor. 25 elma çeşidi arasında uzun elma Kağızman’a özel…
Ardahan’da en çok ne üretilir?
Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.
Ardahanın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi ve Dışı Kırmızı Meyvesi Görenleri hayrete düşüren bu kırmızı elma, alıştığınız elmalardan çok farklı. Kabuğu ve posasının yapısıyla diğer elmalardan ayrılan Posof elması, sağlık açısından da oldukça faydalı olmasıyla oldukça rağbet görüyor.
Ardahanın geçim kaynağı nedir?
Hayvancılık, Ardahan’daki ana gelir kaynaklarından biridir. Tarım ve hayvancılık, Ardahan ilinde çayır ve meraların bolluğu, sanayi merkezlerinin ilden uzaklığı ve diğer nedenlerden dolayı ana faaliyet haline gelmiştir. İl genelinde, tarımdan ziyade hayvancılık ana faaliyettir.
En çok Ardahanlı nerede?
Konuşma. 532.