İçeriğe geç

Aksaray Iklimi Nasıl

Aksaray kışın en soğuk kaç derece?

Bölgede sıcaklık değerleri rakımla ters orantılı olarak değişmektedir. Tuz Gölü havzasında yıllık ortalama sıcaklık 12 derecenin üzerindedir. İlin doğusunda ise sıcaklık 10 dereceye kadar düşmektedir. Aksaray’da şu ana kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise eksi 29 derece olmuştur.

Aksaray’ın özellikleri nelerdir?

Jeolojik yapısı itibariyle bozulmamış doğal güzelliklere, çok sayıda kaya oyma yerleşim yeri ve yer altı şehirlerine sahip olan bu bölge, aynı zamanda kaplıcalara da ev sahipliği yapmaktadır. Hem dini, doğal güzellikler hem de termal turizm açısından değerli bir konumdadır.

Aksaray havası temiz mi?

Son yıllarda havası en kirli iller listesindeki yerini koruyan Aksaray, temiz kalmayı başardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, “Hava Kalitesi” verilerini açıkladı.

Aksaray dağlık mı?

Doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda Niğde, batısında Konya, kuzeyinde Ankara ve kuzeydoğusunda Kırşehir ile çevrilidir.

Aksaray’da hangi iklim görülür?

____İklim: Aksaray ili orta iklim kuşağında yer alır ve soğuk karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Yağış genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülür. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm’dir (kg/m²).

Türkiye’nin en soğuk ili hangisi?

Türkiye’nin en soğuk yerleşim yeri oldu! Ardahan’ın Çıldır ilçesinde hava eksi 32 dereceye düşünce Çıldır, Türkiye’nin en soğuk yerleşim yeri oldu. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Çıldır Gölü’nün bulunduğu ilçede Sibirya soğuğunu anımsatan görüntülere tanık olacaksınız.

Aksaray’da yaşanır mı?

Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri listesinde Aksaray 37.72 puanla 63. sırada yer aldı. Forses’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri 94 kritere göre değerlendirildi. Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri “Yaşanacak ve Çalışılacak En İyi Şehirler” kategorisinde listelendi.

Aksaray’ın neyi meşhur dur?

Aksaray’ın nefis geleneksel lezzetleri arasında milföy böreği, kompres, sepe, erişte, kuskus pilavı, poğaça, mantı, kuru fasulye, soğan, çuval böreği ve arabası en ünlüleri arasındadır.

Aksaray’da kimler yaşıyor?

Aksaray’ın nüfusu 2022 yılında 433.055 kişidir. 0-14 yaş grubu 66.740, 15-64 yaş grubu 323.594 ve 65+ yaş grubu 42.361’dir. Aksaray’ın nüfusu 2000’li yılların başından itibaren hızla büyümüştür ve 2000 yılında 350.000 olan Aksaray’ın nüfusu 2022 yılında yaklaşık %24 artarak 433 olacaktır.

Türkiye’nin en temiz ili neresi?

Türkiye’de temiz havaya sahip tek şehir belli oldu! Türkiye’de hava kirliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “İstanbul Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği’nin açıklamasına göre, Türkiye’de temiz hava açısından yaşanabilir tek şehir Rize.

En temiz hava hangi ilde 2024?

Haberler | Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2024 Kara Raporu’na göre Türkiye’de temiz havaya sahip il denebilecek tek il Sinop.

Dünyanın en kirli havası hangi şehirdedir?

Tayland’ın turistik şehri Chiang Mai, hava kirliliği bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor.

Aksaray kışın nasıl?

Aksaray bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise çok soğuk, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklık genellikle -6°C ile 31°C arasında değişir, nadiren -13°C’nin altına ve 36°C’nin üstüne çıkar.

Aksaray soyu nereden gelir?

İbn Bibi ve İbn Battuta’da مدينۀ أقصرا (medīne-i Aḳsarā) biçimi dikkat çekicidir. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın burada inşa ettiği yapılardan dolayı Aḳsara adının yerelleştirildiği ve bu nedenle ismin Aksaray biçimini aldığı açıktır.

Aksaray hangi ilden ayrıldı?

Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur.

Aksaray’ın rakımı kaçtır?

978 mAksaray / Rakım

Aksaray kaç yıldır il?

56 yıl kaza olarak kalan Aksaray, 15 Haziran 1989’a kadar, 15.06.1989’da…

Türkiye’de en soğuk kaç derece oldu?

Çaldıran’da ölçülen eksi 46.4 derece, 53 yılın en soğuk günü olarak kabul edildi. Türkiye’de aylara göre en soğuk gün kayıtlarına bakıldığında, 53 yılın en düşük uç değerlerinin görüldüğü yerler şöyle: Ocak ayı rekoru, Çaldıran’da 9 Ocak 1990’da eksi 46.4 derece olarak ölçüldü.

Aksaray soyu nereden gelir?

İbn Bibi ve İbn Battuta’da مدينۀ أقصرا (medīne-i Aḳsarā) biçimi dikkat çekicidir. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın burada inşa ettiği yapılardan dolayı Aḳsara adının yerelleştirildiği ve bu nedenle ismin Aksaray biçimini aldığı açıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Esmer Escort