Mersin’in en ünlü yemeği nedir?
Yörenin en meşhur et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde popüler olan Sıkma, Börek gibi yemekler hem kolay ve çabuk hazırlanır, hem dışarıda yenebilir, hem de hamur işi olduğu için uzun süre tok tutar.
Mersin neyi ile meşhurdur?
Bunlar arasında cezerye, yöresel şalvar, Ashabi kehf tepsisi, Kız Kalesi anahtarlığı, pancar suyu ve Tarsus kahvesi yer almaktadır. Birçok farklı hediyelik eşya bulmak mümkündür. Aslında Mersin’de her zevke uygun hediyelik eşyayı rahatlıkla bulabileceğinizi söylemek daha doğru olacaktır.
Mersin’e özgü dürüm yemeğinin ismi nedir?
Mersin yemek kültüründe sakatat tüketimi de önemli bir yer tutar. Tantuni: Mersin’e özgü bir yemek türü olup, et ve kuyruk yağının küçük küpler halinde doğranıp haşlanması, tepside yağda kızartılıp üzerine karabiber eklenerek dürüm şeklinde yenilmesiyle hazırlanır.
Mersin’in neyi meşhur tatlı?
Mersin mutfağı ile Arap mutfağının etkileşimi sonucu Mersin yöresinde ünlenen tatlılar şunlardır: fıstıklı baklava, midye, şöbiyet, özel baklava, şekerpare, karnıyarık, havuç dilimi, fıstık dürüm, dürüm baklavası ve kral yüzüğü…
Tarsusun ne yemeği meşhur?
#3 Türkiye’nin En İyi Humus’u “Tarsus Humusu” Mersin yemekleri listesine Tarsus’a özgü lezzetli bir humus tarifiyle devam edelim. Limon ve turunçgillerin bolca yetiştiği bu topraklarda, ekşi tadın çok sevildiği bir gerçektir. Bu Tarsus humusu tarifinde de bol miktarda limon kullanılıyor.
Mersin’in neyi meşhur hediyelik?
Mersin ve ilçelerinin yerel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşyalar ve tatlılar satın alınabilir. El işi halıların güzel örnekleri, çeşitli kilim türleri, mezitli kumaşlar, muz lifinden yapılmış çeşitli hediyelikler, renkli iğne oyaları ve başörtüleri bulunmaktadır.
Mersine neden içel denir?
1924 yılında Mersin adıyla il olmuş, 1933 yılında Mersin İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002’de Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar “Mersin” olarak değiştirilmiştir. XII. 16. yüzyılda Türkler Göksu Nehri’nin iki yakasındaki bölgeye “İÇEL” adını vermişlerdir.
Mersin neresi ünlü?
Alahan Manastırı, Cennet Cehennem Oyukları, Kızkalesi, Ayaş, Yumuktepe, Soli-Pompeipolis, Eshab-ı-Kehf Mağarası, Anemurium Tarihi Kalıntıları ve Kleopatra Kapısı gibi turistik açıdan ilgi çekici yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Önemli plajlar Anamur, Kızkalesi, Susanoğlu ve Ayaş’tır.
Mersin neden 33?
Mersin’e 33 plaka numarası verildiği tarih 1962’dir. O gün alınan bir kararla Türkiye’deki tüm illere alfabetik sıraya göre bulundukları yere göre birer plaka numarası verilmiş, Mersin’e ayrıca 33 plaka kodu verilmiştir.
Dürüm Türk yemeği mi?
Döner, Türk mutfağında eşsiz bir yemektir. Don yağı ve yerel baharatlarla terbiye edilip dövülen et parçalarından oluşur, şişe geçirilir ve odun ateşinde dikey olarak kızartılır.
Mersin’in ilçeleri nelerdir?
Mersin’in dördü merkez ilçe olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır. Merkez ilçeler Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; Diğer ilçeler ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut’tur. Toplamda on üç ilçe bulunmaktadır.
Adana neyi meşhur?
Adana Neyle Meşhur? Adana Kebabı Adana denilince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz Adana Kebabıdır. … Şalgam. Adana’nın vazgeçilmez içeceği olan şalgam suyu, turp suyundan yapılan fermente bir içecektir. … 3. Ciğer. Ciğer Adana’da da oldukça meşhurdur. … Bisiklet, bisiklet. … 5. Şirdan. … Seyhan Nehri. … Taşköprü … Saat Kulesi.Daha fazla makale…•19 Ağustos 2024
Mersin’in meşhur yiyeceği nedir?
Mersin mutfağı denince akla ilk gelen şey tantunidir. Şehrinizde Mersin Tantuni adıyla faaliyet gösteren birçok tantuni restoranına rastlamış olabilirsiniz. Tantuni, ünü sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yayılmış bir lezzettir. Porsiyonlar halinde, ekmek arasında veya dürüm olarak tüketilir.
Kerebiç nereye ait?
Kerebiç, Ramazan ayında ve bayramlarda sıklıkla yenen Mersin yöresine ait bir tatlıdır. Kerebiç, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. İrmikten yapılır, içine fıstık veya ceviz doldurulur ve beyaz bir ezme içine gömülür. Beyaz ezme olmadan da yenebilen bu tatlıya Ma’amoul denir.
Mersin’in hangi meyvesi meşhur?
Kendine özgü aroması ve kalitesi nedeniyle Anamur muzu, Türk patenti ile coğrafi işaretli Anamur muzu olarak tanımlanmıştır.
Mersin’in hangi yeri meşhurdur?
Tarihi ve turistik açıdan başlıca gezilecek yerler: Alahan Manastırı (Mut), Kravga Köprüsü (Mut), Kızkalesi, Yumuktepe, Kanlıdivane (Neapolis), Anamuryum Harabeleri, Viranşehir (Soli), Tarsus – Aziz Paul Kilisesi, Silifke-Uzuncaburç, Karaduvar, Ayaş, Çamlıyayla, Namrun Kalesi (Lampron) ve Sinap Kalesi, Alahan…
Silifkenin neyi meşhur yiyecek?
Silifke’ye özgü birçok yemek çeşidi vardır. Bunlardan en önemlileri: yüksük (halka) çorbası, batik, arabaşı, ulubu ve keşkek’tir. Tatlılar arasında mekik tatlısı en önemlilerinden biridir. Silifke’nin en önemli ve bilinen ürünleri yoğurt ve ayrandır.
Erdemlinin neyi meşhur?
Dünyaca ünlü Erdemli limonları ve mandalinaları birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Erdemli’ye ister iş için ister tatil için gelin, ziyaret edebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz birçok yer vardır.
Mersin’de en çok ne yetişir?
Mersin’de yetiştirilen tarım ürünleri çok çeşitlidir. En önemli tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut ve mercimektir. En çok yetiştirilen endüstriyel ürün pamuktur. Ayrıca fıstık ve susam yetiştirilir.